50.000 Ft megrendeléstől INGYENES a GLS kiszállítás

Kérdés esetén keress bizalommal: +36305887524

Pacitea Blog

A patarákról

Kozma Gabriella
Kozma Gabriella
A patarákról

Először is le kell szögeznünk, hogy nevével ellentétben, nem rákról van szó.

Ez egy gyulladásos, degeneratív betegség, amely a talpi szaru képzéséért felelős irha réteget érinti. Nem megfelelő állományú szaru képződik, hanem egy deformált, burjánzó, szivacsos, málló anyag. Valószínűsíthető, hogy nyírrothadásból is kialakulhat a nyír elfajulása. A nyírrothadás azonban jellemzően a középső nyírbarázdából indul ki, míg a patarák többnyire a szélsőből. 

Kialakulásáért felelős lehet a meggyengült immunrendszer, és a nem megfelelő tartási körülmények. Ezért is fontos, hogy száraz, tiszta helyen tudjanak a lovak a pihenni. Önmagában a sáros környezet még nem fog nyírrothadást, vagy patarákot okozni, de a naphosszat vizeletben, és trágyában való ácsorgás már meghívót küld ennek az undorító kórságnak. 

Kezelése nagyon hosszadalmas, és sajnos gyakran kétes kimenetelű. Szélsőséges esetekben műtéti beavatkozás is szükséges lehet. Mindenképpen gondos ápolást, állatorvos és gyógykovács együttműködését igényli a folyamat. Kiegészítő kezelésként érdemes olyan készítményeket adni a lónak, amelyek segítik a máj méregtelenítő folyamatait, immunerősítők, gyulladás csökkentők, és nem utolsó sorban hozzájárulnak az új, egészséges, erős pataszerkezet kialakulásához.

Ebben lehet segítségedre a Pacitea Bio-Kondi, Immuno, és a máriatövismag pelletünk.

https://pacitea.hu/pata-szor-bor  https://pacitea.hu/Immuno  https://pacitea.hu/Mariatovis-mag-pellet