50.000 Ft megrendeléstől INGYENES a GLS kiszállítás kizárólag gyógynövénykeverékek rendelése esetén

Kérdés esetén keress bizalommal: +36305887524

Pacitea Blog

Veszélyek a legelőn

Kozma Gabriella
Kozma Gabriella
Veszélyek a legelőn

Elindult a legelőszezon, harsogóan zöld rétek, legelők hívogatják a friss fűre kiéhezett patásokat. Mindazonáltal, hogy odafigyelést igényel a legelőhöz való szoktatás, érdemes szót ejtenünk, néhány veszélyről is. A fűfélék, és gyógynövények mellett, sajnos szép számmal előfordulnak olyan növények is, amelyeket mérgezőnek tekintünk. A gyakorlatban, akkor nevezünk egy növényt mérgezőnek, ha elfogyasztása után kóros elváltozást, megbetegedést idéz elő, vagy betegségekre hajlamosít.

Szeretnék most néhány gyakori flóraelemet bemutatni, amelyek, ilyenkor tavasszal, nem kívánatos hatásukkal hozzák a frászt, a lótartókra:

Boglárkafélék – több fajuk megtalálható a legelőkön (salátaboglárka, mocsári gólyahír, tavaszi hérics…stb), legtöbbjük enyhén mérgező. Lágyszárúak, szimmetrikus, sárga virágaikról könnyen felismerhetők.                           

Hatóanyagaik: szaponinok, flavonoidok, cseranyagok, protoanemonin, és egyéb alkaloidok, szívglikozidok…stb.

Tünetek: erős nyálzás, kólikás tünetek, gyakori, bőséges vizelés

Szárítva, szénában, nagy mértékben lecsökken, vagy meg is szűnik a mérgező hatása.

Foltos bürök – magas (50-100cm), erőteljes gyomnövény. A zellerfélék családjába tartozik, fehér, ernyős virágzata van, levele a petrezselyemre hasonlít. Szára hengeres, enyhén barázdált, alsó részén vörösesbarna foltok vannak. Az egész növény büdös, „egérpisi” szagú. Emiatt a növényevők elkerülik. A kiéhezett, és első alkalommal legelőre hajtott állatok, a zsenge leveleiket elfogyaszthatják, amelyek kora tavasszal már megjelennek.

Hatóanyagai: fő hatóanyaga, a koniin, ami, 1-2 óra alatt felszívódik.

Tünetek: kezdeti tünetek lehetnek a nyálfolyás, könnyezés, hasmenés. Gyorsan megjelennek az idegrendszeri tünetek – bénulás.

Kerek repkény – szinte mindenhol előforduló, az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. Lilás virágairól, és kerek, csipkés szélű leveléről könnyen felismerhető. Megtévesztő lehet, hogy sok helyen gyógynövényként alkalmazzák, azonban, lovakra mérgező hatással van, és elég gyakran okoz megbetegedést.

Tünetek: nyálzás, izzadás, nyugtalanság, hőemelkedés, súlyos esetben, nehezített légzés.

Fehér Hamuka – a káposztafélék családjába tartozó, 30-50 cm magas növény. Fehér virágai csomókban nyílnak a szárak végén. Április közepétől, októberig virágzik. Igénytelen a talajjal és az időjárási viszonyokkal szemben. Gyakori gyomnövénye a lucernának, és kaszálóknak, rontva, azoknak a tápértékét. Mérgező növényként tartjuk számon, a lovak 50 százalékában okoz megbetegedést. Hatóanyaga, és a hatásmechanizmus ismeretlen.

Tünetei: leggyakrabban végtagi ödéma, a lábak látványosan, fájdalmasan bedagadnak. Súlyosabb esetben laminitis, enyhe hőemelkedés, kólika, kancákban vetélés elfordulhat.

Megnyugtatásképpen érdemes leszögeznünk, hogy jó kondícióban lévő ló, jó minőségű legelőn, ritkán szenved el mérgezést. Ha lehetőségük van rá, az állatok elkerülik ezeket a növényeket. Általában akkor történik baj, ha nem áll rendelkezésre elegendő takarmány, és éhségében hozzányúl a nem kívánatos elemekhez is. Valamint, ha mérgező elemek olyan nagy mennyiségben vannak jelen a fű között, hogy óhatatlanul is lelegeli.

Írta: Kozma Gabriella MSc biológus, agrármérnök – a Pacitea receptúráinak megalkotója