50.000 Ft megrendeléstől INGYENES a GLS kiszállítás kizárólag gyógynövénykeverékek rendelése esetén

Kérdés esetén keress bizalommal: +36305887524

Pacitea Blog

Jutalmazz okosan!

Kozma Gabriella
Kozma Gabriella
Jutalmazz okosan!

Mindenképpen szeretném leszögezni már az elején, hogy alapvetően nem támogatjuk a lovak jutalomfalattal való nasiztatását. Illetve, csak nagyon szűk keretek között tartom elfogadhatónak. Ennek az az egyszerű oka, hogy a ló nem kutya. A lónak, a ragadozókkal ellentétben, nagyon ritkán kell megküzdenie az élelemért, azon egyszerű oknál fogva, mert a fű nem szalad el…

Ha gyakran etetjük kézből, megeshet, hogy ő úgy értékeli a helyzetet, hogy sikerült elvennie a táplálékot a társától. Dominánsabb egyedeknél könnyen az alárendelt szerepében találhatjuk magunkat. A ló elszemtelenedik, lökdösni, csipkedni, harapni fog. Gondolom, senkinek sem kell bemutatnunk az állatkerti vérpónit, amelyik a karám szélénél minden gyereket meg akar harapni… Ennek az az egyszerű oka, hogy szinte minden arra járó ad neki valami finom falatot kézből, ő pedig úgy gondolja, hogy ez alanyi jogon jár neki, akárcsak a fű, amit legelhet.

Mindettől függetlenül, természetesen célszerű jutalmazunk a lovakat. Mindent a megfelelő helyen és időben. Sokan nem gondolnák, de a lónak jutalom, ha egy-egy jól kivitelezett feladat után, hagyjuk picit állni, pihenni. Ugyanis a ló szereti, ha békén hagyják. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes a profi trénerek tanácsait meghallgatni.

Ha mindenképpen szeretnénk élni a pozitív kondicionálás lehetőségével, akkor érdemes odafigyelni rá, mit is adunk négylábú barátunknak. A klasszikus „cukrot neki” ötletet villámgyorsan el is vethetjük, mert roppant káros. Választhatunk a teljesen természetes harapni valók közül, úgy, mint alma, vagy répa. Vásárolhatunk kifejezetten lovaknak kifejlesztett jutalomfalatot. Ezek praktikusak, előre csomagoltak, falat méretűek és könnyen adagolhatók. Érdemes azonban ezeknek az összetételére is odafigyelni. A legtöbb ilyen nasi, igen magas szénhidrát tartalmú és mesterséges aromákat, színezéket is tartalmaz. Ugye mi sem szívesen eszünk meg ilyen szintetikumokkal telenyomott mű kajákat? Akkor ne etessük a lovunkkal sem! A nagymértékű kényeztetés ezekkel a termékekkel magában rejtheti a patairha gyulladás veszélyét, mert egész egyszerűen túl sok cukrot visz be szervezetébe. A metabolikus szindrómát, patairha gyulladást bizonyos értelemben tekinthetjük jóléti betegségnek is, amelyeknek egyik előidézője lehet a helytelen takarmányozás. Ezért igyekezzünk olyan terméket választani, amely természetes összetevőket tartalmaz, mérsékelt szénhidrát mennyiség mellett. Ideális esetben, az összetétele közel áll egy jobb minőségű táphoz. A színes, szagos aromatizált készítmények inkább a „gazdinak” készülnek, hiszen az ő érzékeit próbálják elcsábítani. A lovak tökéletesen megelégednek az olyan kommersz ízekkel, illatokkal, mint az alma, vagy a menta.

Mint sok más esetben, itt is fontos a mértékletesség elvét betartani, lovaink egészsége érdekében, hiszen a gyerekeknél sem egyenlő egy kocka csoki, az ebéddel.

Kozma Gabriella
Agrármérnök, MSc biológus – a Pacitea receptúráinak megalkotója

Fotó: Mráz Edina