50.000 Ft megrendeléstől INGYENES a GLS kiszállítás

Kérdés esetén keress bizalommal: +36305887524

Pacitea Blog

Mit esznek a lovaink?

Mit esznek a lovaink?

A kérdést érdemes először abból az irányból megvizsgálni, hogy mostanában milyen a természetes takarmányuk.

Egy ideális természetes, vagy természetközeli réten 47-nél is több növényfaj található. Ezzel szemben, egy kezelt, vagy telepített legelőn / kaszálón, 17-nél is kevesebb fajt találtunk. Ez a csökkenő biodiverzitás miatt van, ennek okait most nem fejtegetném. Egy mesterségesen telepített kaszáló pedig a fenti számtól még alacsonyabb mutatóval is rendelkezhet (<5).

Az ebből készített széna esetén, nagyjából úgy kell elképzelni patásunk étrendjét, mintha káposztát ennénk salátával. Nos ez elég lehangoló lenne nem igaz? Ekkor még nem is vizsgáltuk meg a beltartalmi értéket, és nem fejeltük meg por, és penészgomba szennyeződéssel.

Ha a lovaknak lehetősége van rá, egy fajgazdag területen, a legtöbb növényből csipegethetnek egy kicsit, nem kizárólag csak a fűféléket falják. Sőt, megrágcsálják a cserjék hajtásvégeit, illetve alkalmanként bizonyos terméseket is előszeretettel fogyasztanak.

Ha rendelkezésre áll víz, és megfelelő mennyiségű, minőségű legelő, a vadlovak, és a vadon élő lovak, 5-10km-t tesznek meg naponta. Jelenleg ettől a fajta életmódtól, rendesen sikerült eltávolítanunk őket. Nem biztos, hogy olyan mértékben sikerült domesztikálni, hogy ezt maradék nélkül elviseljék.

Aki ezt felismeri, és csörömpöl a lelkiismerete, igyekszik különböző típusú takarmányokkal, kiegészítőkkel változatosabbá tenni lova étrendjét. Ilyenkor jöhetnek képbe, bizonyos enyhe hatású, de hasznos alkotókat tartalmazó gyógynövények, gyógynövény keverékek, amelyekkel kicsit feldobhatjuk négylábú barátaink egyhangú menüjét.